Vinařův rok
Pěstování révy
Leden – Září
Vinařův rok zpravidla začíná od ledna, kdy révu musíme nejprve ostříhat. Na jaře v období března réva začíná rašit a na prutech se objevují první mladé listy. Dle odrůdy réva kvete začátkem června a to po dobu cca 14 dní. Po odkvětu se začínají tvořit první střapečky hroznů. Do sklizně zbývá dalších 3 – 5 měsíců a během této doby réva vyžaduje řadu dalších ručních prací a péče o ni (mj. vylamování zálistků, čištění kmínků a udržování zdravého stavu vinice).
![](https://vinokarlik.cz/wp-content/uploads/2014/04/process12.png)
![](https://vinokarlik.cz/wp-content/uploads/2014/04/process2.png)
Vinobraní
Září – Listopad
Podzimní sklizeň úrody nastává v době, kdy jsou hrozny na vrcholu zralosti. Termín sklizně určujeme sledováním sladkosti šťávy a vyzrálosti peciček. Sladkost šťávy v plodech měříme přístrojem tzv. refraktometrem. Jakmile jsou výsledky měření optimální, začneme hrozny sklízet. Ideální výnos pro výrobu kvalitního vína v podmínkách naší vinice je v průměru 1,5kg hroznů na jednu hlavu. Tzn., že z jednoho keře vyrobíme jednu láhev vína.
Výroba vína
Říjen – Prosinec
Šťávu z hroznů získáváme jejich lisováním ihned po sklizni. Lisování odrůd pro výrobu bílých vín, rosé a klaretů provádíme na moderním pneumatickém lisu, čímž je zaručen nejšetrnější způsob zpracování. Poté následuje odkalení moštu (vylisované šťávy) a jeho zakvašení. Délka kvašení záleží na jednotlivých odrůdách, zpravidla 7 – 20 dní.
Zpracování odrůd pro výrobu červeného vína začíná mechanickým odstraněním třapin z hroznů. Poté červené bobule zakvasíme. Kvašení probíhá buď ve speciální nádrži zvané vinifikátor, nebo tradičním způsobem, tj. nakvášení v otevřených nádržích s ručním ponořováním matolinového klobouku. Délka kvašení je 7 – 10 dní, dle odrůdy.
![víno terroir vinařství víno karlík šardice penzion jižní morava sklípek moravské toskánsko moravské víno víno z moravy ubytování na moravě kyjov kyjovsko hodonín hodonínsko vinař chardonnay pálava rulandské šedé košt ívna výstava vín vinokarlik.cz penzionsardice.cz víno terroir vinařství víno karlík šardice penzion jižní morava sklípek moravské toskánsko moravské víno víno z moravy ubytování na moravě kyjov kyjovsko hodonín hodonínsko vinař chardonnay pálava rulandské šedé košt ívna výstava vín vinokarlik.cz penzionsardice.cz](https://vinokarlik.cz/wp-content/uploads/2014/04/vyroba1.png)
![](https://vinokarlik.cz/wp-content/uploads/2014/04/process3.png)
Zrání a lahvování
Celoročně
Zrání bílých vín probíhá v nerezových nádržích. Některé odrůdy, např. Rulandské šedé, zrají v dřevěných sudech. Bílá vína zrají 6 – 12 měsíců. Během zrání vína pravidelně kontrolujeme, ochutnáváme a hodnotíme jejich kvalitu. Vína lahvujeme těsně před dosažením plné zralosti. Plné a tedy požadované zralosti vína dosahují až v láhvi.
Zrání červených vín probíhá v dřevěných sudech a to po dobu cca 12 měsíců, dle odrůdy a požadovaného typu vína. Stejně jako bílá vína, tak i červená během zrání pravidelně kontrolujeme. Následně vína lahvujeme a ukládáme do sklepa určeného pro skladování vín s optimální celoroční teplotou cca 11°C.Degustace
Celoročně
Degustace vín probíhají v prostorách kvelbeného sklepu přímo pod Penzionem Šardice, který je součástí Vinařství Karlík a jsou v něm všechna vína uložena. Degustace jsou vedeny zkušeným sommeliérem Vinařství Karlík a ochutnávky vín jsou doplněny výkladem o pěstování révy, o výrobě vína, hodnocení senzorických vlastností vín apod. Kompletní nabídku degustací naleznete zde.
![q](https://vinokarlik.cz/wp-content/uploads/2014/04/drawing_4b.jpg)